Opis
Eterično olje žajblja ima svež, zeliščni in zelo močan vonj. Njegova nota je srednja do nizka.
Značilno je močno protibakterijsko delovanje, pozitivno vpliva na hormonska neravnovesja, na razpoloženje deluje spodbudno. V kozmetiki je eterično olje žajblja uporabno zlasti za nego nečiste kože, saj pomaga uravnavati izločanje sebuma. Primeren je tudi za šampone proti mastnim lasem in prhljaju.
Tradicionalno velja za zelišče, s katerim blažimo vneto in boleče grlo. V aromaterapiji ga uporabljamo za osvežitev prostora. Prek toplih obkladkov, inhalacij in z grgranjem blažimo težave z grlom in glasilkami, z ustno vodico pa krepimo dlesni in ustno votlino. Pomaga sprostiti mišične krče in ublažiti simptome menopavze in PMS.
Pri pripravi izdelkov z eteričnim oljem žajblja upoštevajte maksimalno koncentracijo RIFM, ki je do 8 % (1 do največ 16 kapljic na 10 ml).






